Skrivet av: brittakarolina | 30 september 2018

Ilga Zagorska – Hedersdoktor

Jag fick ett meddelande från Birgitta Johansson om att Ilga Zagorska utnämnts till hedersdoktor vid Stockholms universitet och skulle hålla föreläsning 27 september i Wallenberglaboratoriet. Det vore roligt att se och höra denna vitala person ännu en gång. Det är 25 år sedan vi mötte henne i Lettland.

Det var på den baltiska resan 1993 med ett antal doktorander i arkeologi från Stockholms Universitet som vi, ledda av Fil.dr. Ingmar Jansson togs omhand av Professor Ilga Zagorska i Riga.

Jag har beskrivit den omfattande resan i fyra bloggar hösten 2014 (23/10, 31/10, 9/11 och 12/11) och jag klipper ur bloggen från 23 oktober 2014.

Till sist tog  vår Professor oss med till norra stranden av en torr flodarm av Daugava, floden som rinner upp i Ryssland och som har försett Lettland med  elektricitet genom flera utbyggnader och dämningar. Vi stod alla på den torra flodbottnen och lyssnade  när vår gråhåriga professor berättade hur hon kommit att upptäcka stenålder kring floden som ingen hade förväntat sig. Hennes rön hade bara fått publiceras på ryska och hon nästan sjöng när hon pekade ut var de olika artefakterna återfunnits. Hennes sätt att uttala Daugava med öppna a och betoning på det första sitter som klistrat. Flodbottnen bestod av ljus småsten och vid fötterna såg jag en med lite välbekant form, jag tog upp den och visade den för henne och hon sa, det är en flintskrapa från stenålder, grävningen här är avslutad så den räknas inte in någonstans, där har du en bra souvenir från Lettland, ukrainsk flinta står det i mina anteckningar. Det här var i början av resan.

Skrapan av ukrainsk flinta

Rubriken på Ilga Zagorskas föreläsning: Zveinicki, five millennia of use, 50 years of research, drog en full föreläsningssal i Wallenberglaboratoriet och så mycket har hänt med den baltiska forskningen sedan Lettlands gränser öppnades och vi var de första ”utländska arkeologer de träffat”.

Doktorerna Birgitta M.Johansson och Jaqueline Taffinder och jag ville inte skiljas efter föreläsningen, hade behov att tala om gamla tider och Jackie som hade födelsedag bjöd på fika med äppelkaka i Orangeriet och sedan tog vi en tur upp till stora fjället i Bergianska.

Japanska dammen

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: