Skrivet av: brittakarolina | 16 oktober 2018

Hösten nära 2018

Så nära man kan komma, då får jag börja med novemberkaktusen som har laddat alla grenspetsar med knoppar efter sommaren på balkongen , de sväller med fart och det är bråttom.

Cyklamen hade jag släppt intresset för som krukväxt, den lyckades aldrig överleva många veckor i norrlägenheten på Kungsholmen, där jag växte upp och kom därför att framstå som svår att bli vän med. Men en höst för något år sedan fick jag se små cyklamen blomma under en gran i DBW:s trädgård, det såg ut som en krokusmatta med olika färger från vitt till lilarosa. Upprymd trodde jag nu att jag sett allt, tills Stina kom att visa mig små förvildade vårcyklamen som blommade tidigt och sprängde mattan av bruna eklöv i  Bergianska trädgården.

De små höstblommande finns nu i handeln och till och med på blomsterhyllorna hos ICA. Jag har sett dem blomma sent på gravarna och tydligen tål de mycket kyla innan de fryser på hösten.

Karins saffrans-krokus-lökar har fått komma ner i två vida krukor i väntan på att inta en sandbädd på Gotland. De har ingen medföljande bruksanvisning, så det blir överraskningar vad som än sker med dem. Men de lever och luften är ljum, tänk om de hinner ta sig upp och blomma redan på balkongen?

Sanden på jorden bar jag hem från ett övergivet kaninhål på Gotland, jag tänkte pröva att torka rosor i sand. Tvättade, kokade och filtrerade sanden och torkade rosor nerbäddade i den, men det räckte med att se att det går. Nu får den sanden ge lökarna en föraning om marken de kommer till om de överlever vintern.

Oxlarna på gatan åt kökssidan lyser upp och färgar hela gaturummet gult.

 

DSCN1732 (2)och om man tittar rakt ner i kronan ser man ännu en del gröna löv.

Sen är det rönnarna på Hugo Sabels torg. Nu släpper man trafiken över torget och diverse grunkor är uppställda så det blir ingen bild av rönnarnas samlade brand på hela ytan. Men träden har blivit stadigare och långsamt växer de ut mer och mer och kanske om träden får stå, bildar de ett rött tak över torget.

Arboristen har hållit efter träden så de inte har rännt iväg hur som helst.

Blomstertältet är kvar i torgets ena ände, nu är är hyllorna fyllda med ljung i alla färger och gravgrönt med kottar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: