Skrivet av: brittakarolina | 08 januari 2019

Smultrontjuven

Smultrontjuven, är det en snöskata?

På Millesgården har en utställning om William Morris annonserats sedan någon gång i höstas. Inte förrän nu har jag tagit mig dit för att lära mig något mer om mannen bakom de mustiga tapetmönstren. Det låter ambitiöst men egentligen for jag dit för att se om de hade något vackert mönstrat tyg som jag kunde skicka till Selina på hennes födelsedag på torsdag. Jag valde den röda färgställningen av smultrontjuven. Här kan man sitta i Morrismönstrade möbler och se tapetvåderna rulla fram i ett evigt kretslopp och även bläddra i provböcker

Broderi i silke av May Morris, dotter till William och Jane.

Ännu ett broderi av May

William Morris skapade inte mer än hälften av alla mönster själv

Silkebroderi

William Morris, konstnär, formgivare och författare var en av den brittiska socialiströrelsens grundare. Som formgivare var hans målsättning att skapa vackra föremål för vanliga människor men inga vanliga människor hade råd att köpa föremålen. Han var med om att skapa det prerafaelitiska brödraskapet och önskade en återgång till hantverket.

Han grundade Kelmscott press  med ändamålet att framställa vackrare och bättre tryckta böcker  och han tecknade två typsnitt, Golden Type och Troy Type/Chaucer Type. På Wikipedia läser jag att enligt bibliofilerna är the Chaucers samlade verk tryckta av Morris de vackraste böcker som någonsin tryckts. Måste fråga Glenn på Antikvariat Morris om han har något tryck av Morris.

 


Responses

  1. Tapetmönstren är alldeles fantastiska. Silkesbroderierna gör en andlös. Vilka arbeten! Hade ingen aning om att han var den brittiska socialiströrelsens grundare. Vilken vacker tanke att vilja skapa vackra föremål för vanligt folk. Så intressant om typsnitten för att inte tala om inte tala om trycket av Chaucers samlade verk. Du måste berätta om du hittar något tryckt verk på antikvariatet.

    • Hej Eva, Glenn har inte just nu något original från Morris egen tid eller som han ville ha det med handgjort papper osv men annat tryckt inte lika fullt så exklusivt hade han nog. Jag googlade på typsnitt – Troy type och Chaucer type och Golden type och då ramlar det fram mycket att se om man ber om bilder också. Glenn tyckte nog att Morris typsnitt var lite väl utstyrda och hade andra favoriter. Du har haft med böcker att göra?

      • Det här är jätteintressant. Skall också googla på det och forska vidare. Ja jag har arbetat på Kungliga bibl en gång i tiden. Min familj hade även ett litet boktryckeri (till och med med gammaldags blysättning!) så böcker och tryck liggger mig varmt om hjärtat.

  2. Jag var också helt tagen av silkesbroderierna! Och vilken betydelse har inte rörelsen Arts&Craft haft för konst och inredning i Europa, inte minst här i Norden. Roligt att du kom iväg till Millesgården! Nu väntar ny utställning närmare dig: Mossberg och Bååth i Väsby konsthall! Då ses vi!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: