Skrivet av: brittakarolina | 01 april 2019

Entréer till Nationalstadsparken

För ett par dagar sedan kom en länk som meddelade att en entré till Tivoli, en del av Nationalstadsparken ska invigas den 28 april.  En innehållsrik tid för mer än 20 år sedan steg då fram och bad att få bli lite synlig.

Nationalstadsparken bildades 1995 och 1998 var Stockholm världshuvudstad och då ville man inviga tre entréer till parken.  En arktitekttävling utlystes för att skapa tre entréer och en hittills okänd arkitekt vann med sitt förslag. Hon fick genomföra förslaget dvs tre olika monument, deras placeringar övervägdes noga med beställarna och de invigdes en i taget med  tal och stor publik.

De tre monumenten består av olika stora granitblock med text på alla de vertikala sidorna av meningsbärande ledord som kan knytas till området. På blocket vilar en skulptur av vit kalksten i någon grundform som kan associeras till något man vill skydda i parken. Vid Haga Norra ett fågelägg eller ett frö, vid Stallmästargården en lilja eller växt och vid Universitetet en fisk.

Vad hände sedan med entréerna?

Efter 20 år utan skötsel (tvätt) täcks kalkstensägget av lav och även övre delen av graniten och hundar tillåts lyfta på benet och blöta stenen runtom nertill.

Kalkstenen har bitvis kvar sin vithet och lyser på avstånd men en soptunna står upptryckt och täcker texten på en sida. Ett lågt staket skulle kunna hindra många hundar från att blöta stenen.

Vid Universitetet har stenen i år tvättats för första gången sedan 1998.

Ingenting utomhus klarar sig utan skötsel och förhoppningsvis går entrén vid Tivoli ett bättre öde till mötes.

 


Svar

  1. Fina bilder. Visste inte om detta monument.
    Dock symptomatiskt för Sverige, fint monument, stora planer, men slutar med platt fall. Placeringen av soptunnan säger allt. Liksom hundägarnas beteende.

  2. Nej hur skulle du kunna veta? Entréerna visas inte på bild ens i Nationalstadsparkens egna presentationer.

    • Inget ansvar, ”alla” bestämmer. Ungefär så brukar det börja och sluta. Men kostar pengar gör det, men ”nån annan betalar”. Jag lägger ned nu, blir bara arg. Tack för att du upplyste mig!

      • Lugn Mats, bli inte arg, inte bra för hjärtat, jag har förbjudits att gnälla under ett stort antal år men inför ännu en entréinvigning kunde jag inte hålla mig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: