Skrivet av: brittakarolina | 02 september 2019

Bergianska trädgårdens Höstfest 2019

Parkeringen var helt full, jag ställde mig där man inte får stå med hopp om att slippa en dyr näsknäpp dvs böter.        Alla grindar var helöppna och jag kom in bakom orangeriet och en stor pumpaodling. Jättepumpor skymtade mellan bladen i klarrött och de ännu större var gula, de låg ännu på tillväxt och är de största jag sett. 

Innanför granhäcken strömmade människor åt olika håll mellan olika föreningars framdukade lockelser.

Utmed färgväxtgatan fanns påtagliga exempel på garn som färgats med respektive växt, här brunrött med Tigeröga (Coreopsis tinctoria).Vejde (Isatis tinctoria) kan ge blå färg om man känner till viktiga delar av framställningen.

Färgpilört (Persicaria tinctoria) ger rejält blå färg, har sitt ursprung i Kina och går att odla i Sverige. 

Vid Vännernas tält rörde sig mycket folk

Lökarna från tulpantrappan tog snabbt slut.

Birgitta

Ebba          

Eva och mellanmål

Stina

Eva                                     Då och då hör man hurra och applåder, då har någon av de större vinsterna fallit ut.  

Solen gassar och kaffetörsten driver mig till E.Andersson, där är folkmassan något glesare, måste bara titta på pomologernas äpplen först. Där bland mängden av frukter som viskar sina namn med tuschpenna ligger ”vit Åkerö”,varifrån kommer den?  Åkeshovs gård, hörde jag rätt?Pomologen

Åkerö och Vit Åkerö. Den vita är helt ny för mig. 

Efter kaffet borde jag fortsatt runt hela trädgården men den osäkert parkerade bilen drog, jag hade sett årets lyckade höstfest, inte allt men mycket och rullade iväg i gruset med en osprättad doktorsavhandling om Upplands flora som sällskap åt kameran. Jag fick den av Stina, författaren är Erik Almquist och om jag får gissa, son till S. Almquist som tillsammans med O.B.N.Krok står för ”Krok & Almquists flora för skolor” den så kallade Kroken och som började ges ut 1883.  I min flora från 1938 står Erik som utgivare. Tryckåret för avhandlingen Upplands vegetation och flora är 1929, vi är alltså jämnåriga. Tack Stina!

Bild före texten av Olof Thunman, konstnär och poet, visar ett landskap med en guckusko (Cypripedium calceolus) centralt och jag undrar, kungsängsliljan utsågs till Upplands landskapsblomma, ville någon haft guckuskon?


Svar

 1. Så roligt reportage från vår höstfest! Vänföreningen är jätteglad över all uppslutning, både från föreningen och från publiken. Vi fick in en nätt summa för inköp av lökar till vårens löktrappa!

  • Hej Stina, grattis till ett fint resultat, det var en ljus dag,men klockan 16 kom en åskknall med ösregn till kvällen, hoppas ni slapp bli blöta.

 2. Det ser verkligen jättetrevligt ut.

  • Hej Eva, ja och trevligast kanske för alla som bakat och grejat att få allt sålt och att sedan höra siffran på resultatet.

   • Jasså det är så det är!

 3. Oj, kan läsas på flera sätt, man bakar inte för egen försäljning utan allt man får in går till trädgårdens lyft

 4. Vid min första blick på sista bilden fick jag för mig att den föreställde tre små tomtegubbar med vitt skägg som svingade sig upp i vegetationen. Sedan läste jag vad det handlade om, och drog slutsatsen att man kan se fel ibland. Fel – men roligt!

  • Ja något betyder det visst att se fel, ser du fram emot julreklamen, den kommer snart.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: