Skrivet av: brittakarolina | 27 oktober 2019

Apoteksskogens tallar

Apoteket i Hammarby var känt för folk i övriga Sverige redan för mer än hundra år sedan. 1913 mördades apotekaren och de misstänkta mördarna frikändes. Den historien har nog de flesta redan hört.

Bakom apoteket sträckte sig den sex mil långa Stockholmsåsen, alltså en fortsättning på Brunkebergsåsen och en en praktfull gammal tallskog klädde åsen just här. Tallarna var höga, fullvuxna och spikraka, skogen var sevärd och hette redan på 40-talet Apoteksskogen. När jag som barn cyklade från Stockholm till sommarstugan i Vattholma  med min mamma, brukade vi rasta här och äta något och Apoteksskogen uttalades med stor begynnelsebokstav..På 60-talet då vi blev Väsbybor fanns ännu skogen kvar men marken skulle bebyggas och ge plats åt en ny stadsdel i Väsby. Protester mot att fälla den stiliga skogen hördes men det var antagligen för sent. Det blev många hus med plats för många nya invånare och spåren av den stora skogen blev få, men de finns.

Utmed båda sidor av Väsbyvägen har man sparat tallar och några av dem är mycket gamla och jag gissar att de kan vara mellan 150 och en bit över 200 år. 

Väsbyvägen är livligt trafikerad och här går bussar som behöver hållplatser.

Och här är en busshållplats mitt i f.d.skogen. Man har ganska nyligen sågat ner två av tallarna, anledningen har jag aldrig uppfattat eller läst något om. Men mannen som sågar till figurer av träd som ännu är rotade i marken, har tydligen fått fria händer att gå löst på tallresterna. Eller är figurerna beställda? Vem har beställt dem? De är inte flyttbara.

*

*

*Ingen skylt talar om konstnärens namn, vilka figurerna föreställer , vad de kostat eller hur beställningen tillkommit.

 


Svar

 1. Bedrövligt och jag är inte ens förvånad längre….

  • Förvånad? jo men det blev jag, trodde inte det var sant.

 2. Det händer så mycket numera som inte borde hända, därav är jag inte förvånad längre. Hur man nu ser på det hela så tror jag inte ”skulpturerna” kommer bli långlivade, vandalerna kommer inte kunna låta bli dem!
  Kanske lika bra det.

 3. Här står det mera:
  ”Men vem fick idén till skulpturerna? Vi kan nog konstatera att utan Rickard Widblom, driftchef på Upplands Väsby kommun, hade de inte blivit av.”

  https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/darfor-star-tragubbar-och-vantar-pa-bussen-i-vasby/repsfd!m7CkVK2GoNl9YgPqLR6Iw/

  • Det är lätt att vara påhittig och sedan bo i en annan kommun.

   • Hahaha…nu ligger Enköpings parker i riskzonen…🤔


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: