Skrivet av: brittakarolina | 26 juni 2020

Dalens trädgård

Dalens sjukhusträdgård

Än en gång är jag på besök i Dalens trädgård då rosorna slår ut. Det är tre år sedan sist och en del har förändrats.

Rosorna är många och stora, buskarna har släppts upp så att blommorna kommer närmare och är lättare att se och doften berusar.

Karin sköter trädgården, som anlades 1980 för patienter på Dalens geriatriska sjukhus och i dessa tider har den även blivit en oas för stunder av återhämtning för den hårt ansträngda personalen.  Fler stolar i trädgården, vilstolar, nya hammockar, varje skrymsle i både ljus och skugga upptas nu vid lunchtid och för kafferaster av personal som här får ett välkommet avbrott .Gåsen stod på de nakna stenplattorna senast jag såg den, men nu har den fått myskmadra och timjan kring fötterna.

Gräslöken blommar i kryddlådan. Kryddor av många slag i midjehöjd, alla med doft och smak, det är inte förbjudet att nypa av blad och smaka.

En skata ger ljudet av stilla vattenplask

Skatan blev hemlös när en pergola rasade av snötyngder förra vintern.. En omfångsrik vinplanta utgjorde tak och gav kilovis med druvor, gamla växter som format sig där de trivs är knepiga att möblera om.   Skatan har just fått en ny plats att sprida ljudet av vatten från.

En röd kaprifol, eldkaprifol? och

en vanlig kaprifol lindar sig fortfarande kring pelarna vid den rasade pergolan. De hör till de växter som var med från början då trädgården anlades.

Flera humleklädda bågar kastar sina långa vassa revor över besökaren och man får passa sig så man inte blir riven av de vassa sågtänderna.


Svar

 1. Så fint att se Klinikträdgården genom dina ögon Britta! Sjukhuset byggdes 1980 och hela utvändiga miljön ritades av landskapsarkitekten Gunnar Martinsson. Sedan, 1990 anlade dåvarande arbetsterapienheten med Ann-Britt Gustavsson i spetsen rosenträdgården och det område som vi idag kallar Klinikträdgården. Fina bilder!!!

 2. Tack Karin!

  • Jag hade helt glömt att jag såg Dalens trädgård även för ett år sedan och just när rosorna slog ut, det blev lite upprepning.

 3. Hej, vilken fin trädgård ni har gjort. En verklig pärla. Fortsätt i den andan. Jag älskar ert mottot ”En dos natur om dagen”
  Mvh
  Charlotte i Kärrtorp som håller skogmeditationer i Nackareservatet

  • Charlotte, ja Dalens trädgård är en oas och till glädje för många, jag skickar din hälsning vidare till Karin som sköter den.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: