Skrivet av: brittakarolina | 30 mars 2021

Gröna fingrar och torra lägenheter

Jag har levt så länge att jag upplevt tiden (före 1942) då man inte köpte krukväxter. Man drog själv upp sina plantor från sticklingar som man fått eller knyckt från en växt man beundrat på någons fönstrbräda. Man försåg sitt hem med olika krukväxter i och kring fönstren och helst skulle de efter någon tids tillväxt blomma. Att nypa ett litet skott eller tigga sig till ett var ingen utgift och grönskande fönsterkarmar skvallrade inte om dyra inköp och ekonomiskt välstånd utan om att den boende hade gröna fingrar som fick växter att trivas och blomma. Genom det här spridningssättet blev sortimentet så småningom rätt välkänt, ovanliga växter blev eftertraktade och hur de skulle skötas för att blomma avhandlade man muntligen vid överlämnandet. Genom vårt dåvarande levnadssätt med hemmafruar var det mest kvinnor som skötte växtligheten i hemmen, men säkert kan någon berätta om en man som skaffat växter på samma vis men de är mer sällsynta.

På 40-talet då Vivi Täckholm hade en blomsterspalt i tidningen Husmodern, var intresset för växter väldigt stort och Husmoderns blomsterklubb bildades. Den växte till och då öppnade Vivi Täckholm och Saima Stenlid från Husmoderns Blomsterklubb en butik på Klara Norra kyrkogata, där de sålde rotade sticklingar av de vanligaste krukväxterna och även sådana vi inte hört talas om.

Att tigga eller knycka skott är sedan dess inte längre enda sättet att skaffa krukväxter och handeln med inomhusväxter har bara blivit mer omfattande.

1943 kom boken Hemmet blommar ut av Vivi Täckholm och Saima Stenlid och ur det underbara företalet. tycker jag mig höra Vivi Täckholms röst och jag läser, ”I ett avseende äro växter rätt så besvärliga: De älska fuktighet. Visst finns det ju också torrhetsälskande växter, men ett faktum är, att de flesta nog vill ha det fuktigare än vad vi människor äro vana vid. Och ett lika sorgligt faktum är, att så gott som alla värmeledningsvåningar äro hopplöst torra.”

Så länge vi bodde i villa och av trä gick det bra att få krukväxter att trivas men de sista femton åren i hus av betong har få växter överlevt någon längre tid. De första åren skaffade vi luftfuktare av olika slag men en lång rad av växter klarade ändå inte klimatet. De som mått bäst av den torra lägenheten är de olika krukväxtkedjorna vi uppsökt för att förnya grönskan, när någon växt lagt av.

I förra veckan veckan gjorde Selina och jag en tur till Rappnes trädgård i Ulriksdal och bland hans krukväxter var en liten samling växter av släktet Tillandsia hängande i luften och på brickor. De kommer från Nord och Sydamerika och lever i träd utan jord men behöver en daglig vattendusch. Kan det vara något att försöka, en daglig dusch är ju något lättare att ge den än höjd luftfuktighet.

.

Selina med Spansk mossa eller Gamle mannens skägg framför ansiktet.


Svar

  1. Jättetrevligt och informativt inlägg. Att Vivi Täckholm hade en affär hade jag ingen aning om.

    • Det var Blomsterklubbens lokaler, två rum med fönster ut mot gatan och bord fulla med små sticklingar från början avsedda att skicka till tidningens beställare men som de förstod hade en marknad och då öppnade de dörrarna för alla.

  2. De luftlevande gröna tofsarna ser fina ut!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: