Skrivet av: brittakarolina | 27 april 2021

Boro – nödens konst

Östasiatiska muséet har varit stängt en längre tid men öppnade i mars med en utställning av lappade kläder och andra föremål av textil som man skylt och värmt sig med i norra Japan ända in i vår tid. Jag kan föreställa mig att vi alla har något förhållande till lappade och lagade kläder. Den här utställningen i all stillhet och med exempel på även svenska fynd rör om ordentligt i min syn på lagningar. I etnologin fick vi veta att det var svårt att hitta arbetskläder när man ville visa hur vanligt folk var klädda förr. Festkläder som inte blivit nedslitna var lättare att hitta. Helt nedslitna trasor samlades in som lump till papper eller för att riva till lumpgarn och om de kunde klippas till remsor gick de till trasmattor och hamnade som mattor på golven. Några fynd från vindar och prång i Sverige finns dock med på utställningen och de kunde lika väl vara japanska, fattigdom och materialbrist ger liknande resultat var man än bor.

Skjorta av ylletyg

Det står att inte förrän i början av 1900-talet började man importera ull till norra Japan och innan dess hade man inga ylletyger. Hampa var det vanligaste textila materialet och för att inte frysa gjorde man dubbla lager och med hampa emellan.

Ceciliias och Johans lappade svenska kläder
Alexandra och Karin

En utställning som inte handlar om enbart Japanska förhållanden, även modeindustrins försök att låna det lappade utseendet finns med. Hit kan man gå två gånger.


Svar

  1. Riktigt fin utställning

  2. Ja den vände upp-och-ner på så många begrepp och materialet steg direkt in förbi alla utsökta former.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: