Skrivet av: brittakarolina | 18 juni 2021

En mötesplats

De blommande vägrenarna på Gotland känner väl många till numera. Sällan har man tid att stanna upp om man kör bil, växterna svischar förbi och man kan inte stanna var som helst.. Som så många blomster har även de som står utmed vägkanten en kort tid att glädja oss och nästa gång man kör förbi blommar andra växter, floran varierar mycket med tid och vägsträcka.

Burgsvik är centralorten på Storsudret, dvs den lilla delen av ön längst nere i söder. Där finns livsmedelsbutik, hamn, Café och bio. Dit kan vi fara på flera sätt, en väg går genom bebyggda områden, den är så bred att man inte behöver bromsa in vid möte. En annan väg går genom skog och gamla betesmarker utan ett spår av bebyggelse, den är smalare och har M-märkta mötesplatser Här blommar orkideerna och ser man något intressant kan man hålla på en M-plats och promenera till det man såg och på utmed vägen hittar man sen mer än man väntat sig.

Akvilejor finns utmed vägen genom skogen, de brukar oftast vara blå men en och annan är rosa ser man. I år är nästan alla vita och någon enstaka är rosa. Jag stannar vid ett M och på väg mot akvilejorna ser jag både sena johannesnycklar och blodnävor

Blodnävor klädde hela diket, inte i stora tuvor som i Väsby utan som en matta i gräset och blommorna var så lysande röda att kameran inte kunde återge färgen.

Johannesnycklar, inte de största och pampigaste som visar sig en del år, men trevliga att möta ändå.

Akvileja betyder örn. kan det vara örnens klor man ser, där andra ser duvor i blomman?


Svar

  1. Så vackra blommor. Älskar akvilejor. Intressant med upphovet till namnet.

    • Ja visst är de förtjusande. Sägs att de är lättodlade och anspråkslösa vad gäller jordmån, men jag lyckas dåligt med frösådd.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: