Skrivet av: brittakarolina | 21 juli 2021

Kring Klockarviken i Edssjön

Edsjön runt är numera en möjlig promenadväg på 11 km och några gånger har jag påbörjat vandringen men blivit kvar på västra sidan om sjön och gått tillbaks runt den kusliga Klockarviken till parkeringen utanför Eds kyrka.

Eds Klockargård ägs av kyrkan och på flaggstången vajar Svenska kyrkans korsflagga med rött kors på gula fält. Huset har stått där sedan 1712 och vid presentationen på nätet nämner man att Jenny Lind tillbringade sina fyra första år här i organisten och sockenskrivaren Karl Ferndals familj som fosterbarn. Nu är här sommarcafé och det är en fin plats att börja eller avsluta sin Edssjörunda på.

Utsikten från fönstren i klockargården. Tidigare kunde mindre sällskap serveras kaffe efter någon förrättning i kyrkan men inte nu längre. Sommarcaféet har begränsade öppettider.

Eds klockargård från baksidan

Uthus och källaringång, granne med klockargården

För att komma runt Edssjön behöver man runda det inre av klockarviken

Klockarviken övergår till något sumpigt och vildväxt som ser ut att få bli som det blir och med speglingarna i vattenytorna blir man helt yr när man försöker se vad som är träd och vad som är bilder i vattnet.

Det gröna som flyter omkring är andmat (Lemna minor)

Hur gammal blir en björk? Frågan har inget säkert svar, en del dör efter 90 år andra fortsätter till något över 100 år men visst vore det intressant om trädfällare ville räkna årsringar i de träd man fäller, en siffra tar inte stor plats att spara.. Gammal björk med bark och fortfarande grönskande krona.

Yppig djungelgrönska i den ständigt blöta marken,

Den stora spräckta stenen utmed stigen

Åter mot parkeringen


Svar

 1. Avdelning för MVV (Mindre Viktigt Vetande): Min farmors farfars far dog 1854 i Ed. Han var torpare, statare och till sist inhyses (tillsammans med en trevlig figur som suttit på fästning för mordbrand). Jan Olsson Söderlund hette han. Han var inte från Ed ursprungligen, men en utböling som bodde länge i Norrsunda och var född i Fresta 1795. Det blev nog ingen gravsten efter honom. Jan höll sig alltså inom närområdet, men en av hans söner blev mormon i Uppsala, emigrerade och hann fram till Utah strax innan han dog. Stället där Jan O. bodde i Norrsunda har nu försvunnit under en matta av industri- och företagsbyggnader. Jag ångrar att jag inte gick dit och fotograferade innan den gamla bebyggelse försvann. Får väl skylla på naturgiven lättja.

  • Hej Björn, har du någon aning om var farmors farfars far var inhyst i Ed, på Lars E.Janssons karta finns läget för en fattigstuga i Ed inritat eller kan man läsa någon adress för honom när han dog. En del torp finns kvar och har gjorts beboeliga för hyresgäster men många är utplånade.

   • Lilla Oxunda anges som dödsort/plats för Jan Olsson. Men det kanske inte var fattigstugan, eftersom det någonstans (antar i husförhörslängden) anges att hans mordbrännargrannes hustru just satt i fattigstugan.

   • Lilla Oxunda (1697) finns kvar och är ett tidigare skogvaktareboställe. Många hus i Oxunda hyrs ut av ägaren till Runsa och det finns vägar dit men de är avstängda med låsta bommar så inga utomstående kan rulla dit. Att cykla eller gå är fritt men man behöver rätt unga ben och matsäck, det ligger lite avlägset.

   • När höstsvalka och mörker kommer kanske det går att samla ihop lite energi för att kolla om det finns mer dokumentation om Jan O, men det tvivlar jag på. Hans ekonomiska nivå gjorde nog bouppteckning helt onödig misstänker jag. Men tack för de lokalgeografiska och historiska upplysningarna!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: