Skrivet av: brittakarolina | 21 april 2023

Nästan samma datum varje år.

Måsarna brukar komma i en skränande flock, de gör en sväng runt Centrum och det känns som en uråldrig runda kring en havsvik eller en ö där de ska gå ner och lägga sina ägg på berghällen och sedan låta de nykläckta springa omkring, de kan ju inte komma bort, vattnet begränsar utflykterna.

Det här taket skjuter ut från Väsby Centrum och någonstans på betongen kläckte en mås förra året två ägg och fick med sig de lurviga ungarna ner på marken, där de sedan sprang bland bilar och folk i värsta trafiken. Är måsen som nu landat just här, en som kläckts på taket och som återvänt till barndomshemmet, är det en mås som kommer varje år och nu ska lägga årets två ägg eller är det en alldeles ny mås som kollar lägenheten?

Vår sida av gatan är rensopad, det är verkligen skönt att slippa gå på det vassa krossgruset.

Gatuplanteringarna börjar leva, vita Scillor lyser som stjärnor bland de vissna löven. Den här sidans trottoarer ännu inte sopade.

Vid Hugo Sabels torg har kommunen fyll blompottorna med penséer och förgätmigej.

Rosa förgätmigej.

Går en runda bland alla plantorna hos torghandlaren och behöver tänka över priset på en länge önskad balkongväxt och sätter mig i den sköna eftermiddagssolen på en bänk i Suseboparken. Ser att man fällt ännu ett av de gamla träden, såg också att de rysliga ”helgonen” börja ruttna nerifrån”, ja Nemesis vakar även i Suseboparken.

En flicka med cykel passerar, inga stänkskärmar och ingen pakethållare, så många varianter det finns av det som förr var bara en cykel. Då cyklade man inte i skogen. Jag känner mig plötsligt gammal.

Går hem till mina tomatplantor och pelargonen Stadt Bern som jag köpte i Bergianska för några veckor sedan och som börjat blomma. Den finns som markplantering i Andersons växthus nära den lilla dammen.

Tomaterna växer fortare än jag hinner byta till större krukor. Får inte glömma dem kvar på balkongen över natten, då kan det vara slut på tillväxtäventyret.


Svar

 1. Jag tror det taket kan vara den måsens barndomshem. Men det kanske finns utbrytarmåsar också, som beger sig till helt nya platser som de inte varit på tidigare…

  • Ja det kan väl bli trängsel om alla äggen som samma mås lagt där under flera år resulterar i hemlängtan hos alla.?

 2. Här pratade de just i dag på Gotlandsradion om att visbyborna irriterar sig på måsarna som skränar och skitar ner och man har börjat undersöka möjligheten till skyddsjakt på dem.
  Så fina tomatplantor du har!
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

 3. Tack Ingrid, maten är slut i havet och då vet måsarna att det finns massor att hämta på gatorna, när så många affärer ska dra ut stolar och bord så folk kan sitta och tappa bitar på marken. Om det räckte med det men de lär sig också att hämta bitarna innan de når munnen och blir då s.k. korvmåsar. En skön helg till dig också !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: