Skrivet av: brittakarolina | 23 april 2023

Tomatträd

Just nu är det mycket med tomater. Efter ett långt uppehåll med tomatodling har jag sått frön till två sorter som ska gå att ha i krukor på balkongen. Fröna i en av påsarna var som i alla frön i Storbritannien, räknade. Ingen ska tro att den kan starta en storproduktion och det händer att fröna är färre än 20. Alla frön grodde, den ena påsens 18 st och den andra påsens 44 st. Har planterat om dem till större krukor men de är redan för små, jag bär ut dem till solen på balkongen när morgonsolen försvunnit från köksfönstret vid 12-tiden och in på kvällen efter kvällsmaten. Mycket ut och in. Jag har sabbat flera odlingar under åren med balkong genom att glömma kvar plantor ute över natt när det har råkat frysa bland de saftfyllda småttingarna.

När jag letade efter ett papper i mina anteckningar i morse låg ett jag inte kände igen och utan datum, det måtte vara rätt gammalt, jag måste läsa vad det handlar om.

Tomatträd Vi bodde i ett parhus och delade gräsmatta på framsidan med en granne och det var Gun Norrman. Hon hade ett litet träd på sin gräsmattestump och det hade fått frukter. Jag gick ut och tittade på dem och det var fina stora runda tomater och då sträckte jag fram min arm och plockade tre stycken. Kände att det var fel men det gick inte att låta bli. Sneglade in mot grannens fönster om någon sett mig och gick sedan in för att hitta något att lägga tomaterna i. Men vänta –jag måste nog ta ett par till, gick tillbaks ut och plockade två till och kom på att det skulle bli svårt att förklara vad jag gjort och behövde förutom en påse att bära över dem till grannen, papper och penna för att be om ursäkt på. För jag skulle nog inte kunna säga det direkt men kanske skriva det.
Nu ville jag hämta en snygg påse till tomaterna, så det såg lite lyxigt ut, en med rak botten, kanske en japansk svart som låg sparad bland kassarna. Den var lite för hög, måste skära av den och hittade en kniv att göra det med, för påsen hade plötsligt en sida av kartong.
När jag var färdig att gå in med tomaterna till grannen behövde jag se vad klockan var och när jag sträckte mig mot klockan och öppnade ögonen, kom den grå verkligheten utan tomater smygande och efter ett återbesök vid drömmens tomatträd kom sen befrielsen. Jag hade inte stulit några tomater.

Gun Norrman var vår rara granne i många år, hon finns inte längre. Tomatträd finns – Tamarillo och kommer ursprungligen från de tropiska bergsområdena i Peru. De övervintrar inte hos oss, behöver värme och är släkt med tomatfamiljen.


Svar

 1. Vilken rar historia! Lycka till med odlingen!

  • Tack Eva ! Balkongodling låter så begränsat och händigt, men konsten är väl att kunna begränsa sig ?

   • Så sant så sant!

 2. Jag blev orolig, hur kunde du? Sedan lättad❤️

 3. Palla tomater från träd, en riktigt fantastisk fantasidröm. Underbart att du hade skrivit ner den på papper!

  • Ibland stannar en del drömmar kvar så länge att man hinner skriva men oftast går de inte att fånga.

   • Det är ju en del av det som är fantastiskt i detta – att ha en surrealistisk dröm antecknad!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: