Skrivet av: brittakarolina | 12 maj 2023

Bönhalm – kan det bli väv ?

Den som fångats av tekniken att spinna garn, prövar gärna olika fibrer för att skapa något sammanhållet i trådväg. Ull, lin, silke, hampa, bomull och nässla är väl de vanligaste materialen vi kan komma över och de har använts till vävnader, rep och nät. Flera fibrer såsom humle, tulkört och olika baster brukar räknas upp som möjliga att spinna garn av och bland Gustava Schartaus råd till lantmannen kommer också bönhalm.

Vi är fortfarande i hennes bok och delen för obetydliga ämnens tillvaratagande.

Avfall av bondbönor, dess begagnande.

Bönhalmen innehåller en söt, mustig saft, och ger ett förträffligt dricka; den är även god till föda åt kreaturen. I Bohuslän skäres bönhalm till hackelse åt hästar. Kor öka mjölken synbart efter några dagars sörpfoder av kokad bönhalm, given med spadet och en kanna påstrött bönmjöl till tre kannor sörpe. Den bönhalm som erhållits efter jämnsådda bönor, vilka avtagits gröna, anses för får och hästar lika med hö; men äro bönorna senare avskurna och bladen avfallit, så äro stjälkarna träaktiga och utgöra då ett sämre foder. Då bönstjälkarna äro svarta och helt och hållet berövade allt födande ämne, är bäst att använda dem till gödsel, eller lägga dem i små högar nära varandra och bränna dem på själva fältet. Dylika avbränningar hava en förundrandsvärd verkan, emedan därigenom förstöres alla insekter och skadliga plantors frön; varjämte denna aska är ganska nyttig för jorden.

Torkad, kan bönhalmen även användas till bränsle och ger en till glasberedning förträfflig aska. Bönskidorna sönderskurna, kunna användas till föda åt ankor och annan hemfågel.

Bönhalm, att därav bereda hamptågor

Alla slags bönstjälkar innehålla, i proportion av deras storlek, tågor, vilka i allmänhet äro minst så starka som av någon annan hittills upptäckt växt. Mängden och dugligheten är lika med hampa. Tyget av böntågor blir ganska fast, och man kan även använda dessa tågor till papper. Hr Hall har för denna uppfinning erhållit en medalj av Uppmuntringssällskapet i London.

Det bästa sätt att erhålla tågor av bönhalm är att utbreda stjälkarna på gräset, i ej för tjocka bredor, och under två till tre månader och utsätta dem för väderlekens inflytelse. Tågorna skilja sig då av sig själva till en del av stjälkarna, och om de sedan bråkas, går operationen utan svårighet för sig.. Likväl inträffar härvid ofta en olägenhet, som är, att om jäsning förevarit i halmen skadas tågorna. De äro då mindre tjänliga till vävnad, men duga till stoppning och innehava all nödig egenskap för att därav bereda ett gott papper.

I allmänhet kan denna växt ligga året om i vatten, eller lika lång tid i torka och tågorna bibehålla sig likväl goda, men ombyte av väta och torka gör dem sköra och odugliga till annat än drev i fartyg.

Blötes stjälkarna i vatten 10-12 dygn skiljes tågen lätt därifrån genom klappning eller gnuggning. Tågen bör sedan sköljas, och därefter behandlas på lika sätt som hampa, såväl vid bråkning som häckling.”

Bilderna lånade på nätet efter att ha googlat på bondböna


Svar

  1. Det får bli en rad bondbönor i år…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: