Skrivet av: brittakarolina | 11 juli 2016

I diket

Det här blir som en fortsättning på förra inlägget med blåklinten i en veteåker nära Torsåker och nu kommer en veteåker från Runsa.DSCN7513Här lyser inte ens en blåklint upp ytan av veteax. Så klart det måste kännas fint för odlaren att få ut optimal mängd av vad som är möjligt från en åker och om man inte är odlare kan man beskåda och undra vad som är natur och inte. Har själv varit med om att dra tistlar ur åkrar på 40-talet och önskar dem inte tillbaks, men jag har också analyserat bin som dödats av besprutningsgift på 50-talet och förstår att bakom de jämna ytorna ligger ett enormt arbete.

Kring de välväxta åkrarna finns fortfarande diken kvar och det är där det vilda får trängas och överleva. Hittade ”Diken” på nätet av Peter Nolbrant och dikets historia. Förr slog man det gröna i dikena med lie och höll dem öppna men inte nu längre och det blir en riktigt tät röra av allt som trängs där. Vi gick en bit av den enskilda vägen mellan Runsa och Rosendal igår och tänkte njuta av den ”vilda” växtligheten i diket men i den smala remsan är det  svårt att skilja ut enstaka växter, möjligen blomhuvuden på skaft som sticker upp ur det gröna.

DSCN7535

Just nu blommar gulmåra = jungfru Marie sänghalm och tillsammans med rödklöver skickar de ut söta fläktar utmed vägkanten.

DSCN7568

I diket står förstås åkertisteln, den bidar sin tid och väntar utanför den moderna åkern.

DSCN7542

och det gör också brännässlan

DSCN7553

Hampdån är ett vacker ogräs släkt med vanligt vitplister

DSCN7521Många växter är så vanliga och finns överallt, så man märker dem knappt, röllekan till exempel, den kunde ibland vara alldeles rosa. Den var svår att plocka, hade segt skaft och luktade lite skarpt, så den fick gärna stå kvar.

DSCN7592Något rött lyser fram, det finns hallon i diket.DSCN7586

DSCN7570

Vem bor här? Sorkfamilj? Eller har en tax letat efter något?

DSCN7555

Lök av något slag, backlök?

DSCN7593Något surrar och låter och det är maskinen som skapar de vita kuberna som kommer och lindar in det klippta i plast.DSCN7597En person fixar hela paketeringen
DSCN7515Läckert ljuslila huvudena av åkervädd ser nästan lite lyxiga ut vid den slitna väganten.DSCN7524

Det fladdrade kring vädden, en grönvit kula höll fast i en fjäril , är det en grön bladspindel? Den använder inte nät att fånga sitt byte utan anfaller direkt.DSCN7531-001

DSCN7583Där skymtar de vackra taken på RunsaDSCN7604

 

 

 


Svar

  1. Reblogga detta på Brittakarolina's Blog.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: