Skrivet av: brittakarolina | 14 augusti 2022

En tvål från Marseille

Då Gösta och Yoko kom tillbaks efter några varma veckor i Frankrike hade de med sig både godis och ett par typiska nyttigheter därifrån, en tvål från Marseille och olivolja.

Godis och olja vet jag att använda men vad gör jag med tvålen, den ser stor ut på bild men är bara 7 x 7 x 7 cm. Jo jag vet hur man använder den men det är mer än 70 år sedan jag mötte den sist. Min bror Lennart som gick till sjöss på 30-talet hade med sig en gulaktig Marseille-tvål hem en gång och berättade att han tvättade sina kläder med den. Både han och kläderna blev svarta av koldamm för han började som kollämpare och tvålen tog bra på de sotiga plaggen.

Gösta frågade, varför heter det Marseille-tvål och som vid de flesta obesvarade frågor går man till google, Marseille-tvålen har en lång historia. Redan på 900-talet ska Marseille ha varit ett centrum för tvåltillverkning. Men först på 1200-talet finns nedskriven historia. Idén om tvål tros ha kommit med korsfarare från Aleppo i Syrien. Provencalska oljor blandades med soda från brända växter och gav material till många små tvålverkstäder kring Marseille och närheten till hamn för import och utskeppning av varor var förstås bra. År 1688 förbjöd Louis XIV användandet av annat fett än olivolja men efterhand ersattes den med andra oljor men slutligen 1906 definierades innehållet till 72 % vegetabilisk olja och det gäller ännu. Nu finns endast tre större tvålfabriker kvar och en av dem säger att från 2021 ingår inte längre palmolja i deras tvål. Grön tvål är avsedd för kroppstvätt och beige tvål passar för tvätt av textil och man nämner oftast silke och ylle. Tvålen innehåller inte parfym eller konserveringsmedel. Tvålen jag fick doftar dock och jag tycker det påminner om tjära. Såg en som frågade om tjärdoften och svaret var att tvålen inte fått torka tillräckligt länge men skulle efter en tid sluta dofta.

Ett muséum dedicerat till Marseille-tvålen har just (2018) invigts i Marseille, Muséi de Savon de Marseille (MuSaMa) inte långt från gamla hamnen. Där lockar man besökarna med att de får gå i en tvålmakares skor och känna på livet som tvålmakare.


Svar

  1. Så fint med produkter med lång historia! Att det finns både grön o beige Marseilletvål som dessutom är avsedda för olika ändamål kände jag inte till. Bra att veta.
    Jag använder sluttampen av en grön i duschen just nu – men den var klumpig att använda när den var ny – stor och kantig 😉 men vördnadsvärd. Tvålmuseet skulle jag så klart besöka om jag någon gång skulle befinna mig i närheten.

    • Trevligt att du har just en hanterbar grön Marseille-tvål ! Jag har med den gröna öppnat en lucka till tvålarnas och såpornas värld, den är vidsträckt och förlorar sig i tid som inte omfattas av google.

  2. Att gå i en tvålmakares skor, det låter spännande. Den fyrkantiga tvålen är skulptural!

    • Kan det möjligen vara galoscher som besökarna får sätta på sig? I stil med våra blå plastpåsar, där vi inte får förorena golven..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: