Skrivet av: brittakarolina | 23 augusti 2019

Vildtulpan

 

Vildtulpan  (Tulipa sylvestris L.) första mötet i i Bellevue-parken

För några dagar sedan läste jag inlägg om vildtulpaner på Fb (som jag inte hittar tillbaks till), det fick mig att tänka efter hur och när jag blev så fäst vid just vildtulpan.

Bellevue-parken vid Roslagstull, granne med Sveaplans flickläroverk, var en spännande mark för två växtintresserade tjejer 1940-1945. Där fanns växtlighet, hus och verksamhet med rester från en tid vi inte kände igen och vi sneglade mellan plankspjälor efter vilken sorts liv man levde där. 

I ”Träslottet” bodde då trädgårdsmästaren Ridder, han hade sin handelsträdgård bakom skolan och såg skolbarnen som ohyra. På andra sidan vägen låg Pashens malmgård och där inhystes finska invalidiserade krigsbarn. Vad vi inte visste då var att vatten och avlopp saknades i huset till efter kriget och elektricitet fick man först 1950. Den stinkande rännilen som Birgitta och jag trampade ner i när vi klättrade på branten och letade växter var nog faktiskt deras avlopp. 

Våren med sippor och den rosa överraskningen av nunneört under lövtäcket nedanför lindarna var under fem vårar lika befriande att uppleva varje gång, äntligen liv i marken.

På en grässlänt  framför Pashens malmgård hade man delat upp lutningen med låga trappsteg och där i gräset på och kring trappstegen och på hela slänten kom det upp smala ljust blågröna blad tätt, tätt, bland gräsets strån, vad var det? Inte var det krokus eller något annat vi kände igen. Vi gissade och väntade. En dag visade sig knoppar här och där och när de slog ut såg vi vildtulpaner för första gången. Hela slänten blommade inte, bara tillräckligt många blommor för att förstå att de hörde ihop med bladen. 

Paschens malmgård byggdes 1757 åt hovmålaren Johan Pasch efter skisser av Jean Rehn i rokokostil. Lindallén (som ännu står kvar) från Roslagstull upp till malmgården uppges vara planterad samtidigt.

Kan vildtulpanerna  också vara från denna tid eller har någon av de senare ägarna planterat de graciösa och förtjusande tulpanerna i sin gräsmatta ?  Hur lång tid kan det ha tagit för att få den spridning av växten som fanns då på slänten framför Paschens malmgård? 

Jag har inga bilder av tulpanerna i Bellevue. En god vän räknade upp flera malmgårdar i Stockholm där man finner vildtulpaner i gräsmattan och jag såg den även i mattan utanför Uppsalas Linneanum.

Möte med vildtulpaner på Gotland.

På 60-talet blev vi ägare till en bit mark på sydligaste Gotland. Den var obrukbar för bonden genom att man dikat ut en myr intill som förutom att det gav ny, fin odlingsbar mark även sänkte grundvattnet på kringliggande åkrar, så de blev extremt torra. Tomten innehöll rester av en äldre bosättning, som övergavs i slutet av 1800-talet,  då myren dikades. Efter ett par år då vi började åka till ön vid andra tider än i juli såg jag att vi hade minst 50 kvadratmeter med tätväxande blad av vildtulpan utanför huset om våren. De blommade men inte där bladen stod som tätast, däremot utåt kanterna och särskilt där marken nyligen blivit omrörd.. Under ett spaddjup består marken av sjösand, vi bor på Litorinavallen som svallades upp av Litorinahavet kring de delar av ön som stack upp ovan vattnet för 5000 år sedan.

Tulpanerna har en utsökt läcker form och är bara så självklart vackra och har en fin doft. Då de blommat över torkar bladen till vitbruna lätta pappersremsor som vinden sopar med sig och resten av året ser man inte ett spår av växterna. Jo en del frökapslar på höga skaft kan bli kvar..

Om man sätter spaden i jorden just här får man upp en vitprickig röra av smålökar, en del mindre än risgryn. De lever alla vidare om de får bättre utrymme och blommar fortare än man tror. Men jag vet inte om de är resultat av frösådd eller lökdelning.

Det jag minns från området kring Sveaplan och våra utflykter till Bellevue finns i bloggen ”Tankar på väg till Carl Eldhs atelje”  4/9 2014

Paschens malmgård och vilka som ägt den efter Johan Pasch går att läsa om man googlar på Bellevueparken   och Pasch. Man kan också läsa Stockholms stads program för utveckling av parken, det är från 2009, men man ser tankarna.


Svar

 1. Så intressant du berättar om dina minnen och erfarenheter av de vackra vildtulpanerna, Sveaplan och Paschens malmgård. Sådana vildtulpaner växer också framför kavaljersbyggnaderna invid Drottningholm. De är så fina och lysande gula och graciösa där de står och lyser upp ett par veckor om våren. Man kommer snart att bredda vägen där p g a bygget med Förbifart Stockholm. Är rädd att de kommer att försvinna.

  • Hej Eva, jag svarade men det har försvunnit. Men vad sa jag?
   Hur kan man få reda på när de sattes i jorden. Var det på modet med vildtulpaner vid någon tid? Där de finns är de ju i tusental och måste
   väl kunna ses som ett fornminne.Antagligen får man aldrig veta.

   • Hej Britta! Tack för ditt mail. Har funderat mycket på det här med vildtulpanerna. Jag avlyssnade en konversation en gång för många år sedan på bussen. Det var någon från hovet som berättade om tulpanerna. De stod då i blom. Han förtäljde att de då för några år sedan (detta måste vara en 15-20 år tillbaka) att de funnits enligt dokumentation i Drottningholmsparken för över 100 år sedan, men försvunnit. Helt plötsligt hade dykt upp igen och ingen förstår hur. Jag tror jag skall fråga en man som varit stadsträdgårsmästare. Du kan titta på hans blogg.https://gardener.blogg.se
    Detta är väldigt intressant tycker jag. Återkommer om jag får något svar. Min mail krånglar därför svarar jag via bloggen.

   • Hej Eva, nu fattar jag, det var ju ett mail jag svarade på. Såg att det fattades ett svar vid bloggen och tyckte jag hade varit så pratig och då måste jag försöka minnas vad jag sagt. Ja lite dimmig är jag allt. Så jätteroligt att du är vaken för vildtulpanernas liv. Det finns ju även andra blommor och buskar som står och skvallrar om en tid som flytt men det är något visst med de täta bladmattorna .Försvinner gör de ju faktiskt varje år och det syns inte ett spår av dem på 8 månader.Dokumenterad förekomst för 100 år sedan på Drottningholm, fantastiskt ! Vilken berättelse – hörde ett samtal – redan riktigt spännande. Slottsträdgårdsmästaren är jag bekant med dvs bara i nätform men jag såg honom med dam och hund på förra Höstfesten i Bergianska . Det är Höstfest igen söndag den 1 september och om det inte är värmebölja går jag dit då. Det är så många roliga föreningar som ställer upp med sina sällsyntheter och Vännerna är förstås där.Du är välkommen.

 2. Så spännande, och så vackra de är!

  • Har just tittat på trappan vid Paschens malmgård, den är inte längre några förstärkta nivåer i gräset utan en tung stentrappa med industrihuggen sten och gräset kring är mest ogräs.Mycket gör sig bäst som minnen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: